Svensk innovation ska se till att glykolen inte hamnar i avloppet!Glykol som kan användas om och om igen har blivit en sanning i ett helt nytt reningsverk i Jönköping. Genom en världsunik metod kan Recyctec återställa glykol till sin renaste form, ingen glykol behöver längre gå förlorad.

2008 startade Göran Ahlquist och Roland Magnusson Cleantechbolaget Recyctec med målet att skapa en process för att rena och kunna återanvända glykol, det är man idag först i världen att ha lyckats med.

– På Recyctec renar vi glykolen från dess tillsatser och återställer den till en klar och fin vätska. Förenklat kan man förklara det som att de flesta lämnar in sina bilar för att byta glykol på en verkstad. Det hämtas sedan av avfallsbolag som tar glykolen till oss. Hos oss renas glykolen, och när vi har processat klart transporteras glykolen till kemikalieföretag. Där tillsätter man olika ämnen beroende på vad glykolen ska användas till, sedan är glykolen redo för marknaden igen. På så vis sluter vi ett kretslopp istället för att glykolen går förlorad.

Idag har Recyctec en världsunik anläggning med fullskalig produktion strategiskt placerad vid E4 strax söder om Jönköping. Därifrån har man ett upptagningsområde på en radie om cirka 30 mil, vilket gör att det geografiska området täcker upp hela södra Sverige från Stockholm till Malmö.

Trycket på anläggningen i Jönköping är stort, och på Recyctec har man redan idag börjat blicka utanför Sveriges gränser.

– En stor anledning till att vi vänder oss mot den globala marknaden är glykolens stora användningsområde inom textilindustrin. Det är inte många som vet att polyester tillverkas av glykol. Det finns
 en gigantisk marknad för att ta hand om glykolspill.

Stora samhällsvinster 

Ur en rent ekonomisk synpunkt minskar importen av glykol för varje liter Recyctec renar i sin anläggning.

– Ytterligare 
en aspekt är miljönyttan i att det nu finns en anläggning som tar hand om glykolen, som är giftigare än många tror. Glykol är giftigt och ska absolut inte dumpas
 i avloppet eller naturen som det tyvärr gör i stor utsträckning idag. Bara i Sverige förbränns eller försvinner många miljoner liter använd glykol per år. Visst finns det planer på expansion, menar Göran.

http://cxad.cxense.com/lp?v=e4ddbb8b975e413a9df7a3fecfa5ebc9&r=http%3A%2F%2Fxn--framtidensmilj-8pb.se%2F%25EF%25BF%25BCsvensk-innovation-ska-se-till-att-glykolen-inte-hamnar-i-avloppet%2F

PRESENTERAS AV RECYCTEC HOLDING AB 

 

  • Huvudkontor i Lund och produktion i Jönköping
  • Listat på: Aktietorget
  • Sommaren 2013 fick bolaget bidrag genom EU Life +
  • Verksamheten i Jönköping är ISO certifierad
  • Företaget är medlem i Cleantech Inn Sweden
  • Första utleveransen från den nya fabriken skedde i april och hade ett ordervärde på ca 250 000 SEK.

Besök Recyctecs hemsida för ytterligare info.

Klicka här om du vill läsa mer om aktien.

goran_bild
Göran Ahlquist, vd för Recyctec