Luftridåer från Frico förbättrar inomhusklimatet hos VestasVestas är ett företag där både energi- och arbetseffektivitet är viktigt samt att personalen har en bra arbetsmiljö. Med luftridåer från Frico sparar de energi och slipper drag och kyla trots att varje kvm av golvet nyttjas, även nära de stora portarna.

På vindkraftsproducenten Vestas fabrik i Ringkøbing öppnas de stora portarna när de upp till 32 ton tunga vindkraftverksdelarna ska flyttas, vilket tidigare resulterade i dålig arbetsmiljö och höga energikostnader.

- Medarbetarna besvärades av drag och kyla. Det blev snabbt kallt och det väsnades över hela fabriken om det var öppet i båda ändarna. Till och med i mitten av byggnaden där vi håller produktionsmöten blåste papper ner från whiteboardtavlorna, säger logistikchef Michael Bjerring Sørensen från Vestas Manufacturing i Ringkøbing.

Problemen löstes med luftridåer från Frico vid fyra av de mest trafikerade portarna. När porten är öppen blåser luft över öppningarna, så att den kalla vinden stoppas när transporter körs in och ut.

- Vi är ett företag där effektivitet är viktig, men vi tar också hand om varandra och satsar kontinuerligt på förbättrade arbetsförhållanden. Luftridåerna vid portarna är något som har gett oväntat positiv respons från de 500 anställda, säger Michael Bjerring Sørensen.

Dokumenterade energibesparingar
Fjorton stycken luftridåer med vattenvärme respektive utan värme installerades i december förra året för att skydda de fyra portarna och det har resulterat i energibesparingar.

- Vi kan inte mäta på den enskilda porten, men det är klart att vi förväntar oss att spendera betydligt mindre gas för uppvärmning av hallarna. Vi kommer också att använda lite mer ström, men i den totala energiberäkningen räknar vi med att spara 50 000-150 000 kWh per år och port, säger Hans Ole Hansen, som ansvarar för energioptimering av Vestas byggnader.

Vindkraftverkskoncernen har tidigare försökt med plaststrips i portarna, men det medförde att anställda inte kunde se vad som var på andra sidan när de passerade genom en port. Det är för farligt när man arbetar med tunga vindkraftverksdelar.


Vi på Frico är glada över att få förtroende att leverera de bästa värmeprodukterna. Vi har lösningar för allt från uteserveringar till stora industrilokaler och krävande miljöer. Dra nytta av vår kunskap och erfarenhet!”

Presenteras av
frico_logo

Frico är den ledande tillverkaren av luftridåer, värmestrålare och värmefläktar i Europa, och är representerade i 70 länder via dotterbolag eller distributörer.

Frico erbjuder en helhetslösning med både värmesystem och produkter för tillskottsvärme som hjälper dig hantera klimatet i butiker, industribyggnader, kontor såväl som på hotell, restauranger och idrottsarenor. 

Läs mer på www.frico.se